7 zlatih pravil investiranja

Premožni in uspešni investitorji sprejemajo odločitve na podlagi izobrazbe, uspešnosti ter izkušenosti. Če bi radi tudi vi spoznali, kako izbrati prave investicije, nikar ne prezrite 7 zlatih pravil, ki jih morate poznati, preden se odločite za investicijo.

 

  1.     Odločite se kakšen prihodek želite
 

Obstajajo 3 vrste dohodkov:

  •       Zaslužen dohodek oziroma plača. To je najtežja oblika prihodka, s katerim ustvarjate svoje premoženje. Gre za menjavo časa za denar. Ta oblika dohodka je prav tako visoko obdavčena.
  •       Portfelj vrednostnih papirjev – je dohodek od naložb, kot so delnice, dividende, obresti in kriptovalute.
  •       Pasivni dohodek – ustvarjen iz opredmetenih sredstev, kot so nepremičnine, licenčne pogodbe itd.

Investitorji morajo imeti zmeraj v mislih, kakšno vrsto dohodka želijo.

»Premožni ne delajo za denar, ker vedo, kaj narediti, da bo denar delal zanje.«

        Robert Kiyosaki

  1.     Pretvorite zaslužen prihodek (plačo) v portfelj vrednostnih papirjev ali pasivni prihodek.
 

Bistvo uspešnega investiranja je, da prislužen denar vložite v naložbo, ki bo čez čas oplemenitila vaše premoženje oziroma pretvorila v pasiven prihodek. To je eden izmed ključev, ki ločijo uspeh od neuspeha. Hkrati pa ne smemo prezreti dejstva, da lahko vlagamo samo del svojega premoženja. 

»Uspeh je sposobnost prehajanja od enega neuspeha do drugega brez izgube navdušenja.«

        Winston Churchill

  1.     Vlagajte v naložbe, ki se bodo spremenile v premoženje
 

Poznamo več različnih vrst investicij vse od kriptovalut, delnic, nepremičnin, zlata … 

Vendar te naložbe postanejo premoženje šele takrat, ko začnejo za ustvarjati prihodke. Dokler naložba ne ustvarja prihodkov, je le ta odgovornost.

  1.     Poiščite vrednostne papirje, ki so obveznosti in jih spremenite v premoženje

 

Finančno drzni investitorji, nikoli ne kupijo popularnih vrednostnih papirjev, ki so že dosegli veliko vrednost na trgu (Npr. delnice leta 2008, Kripto konec 2017). Namesto tega raje iščejo tiste vrednostne papirje, ki so na dnu oziroma jih lahko kupimo po ugodni ceni. (Npr. Delnice po gospodarskem zlomu 2008). 

Najuspešnejši investitor zadnjega stoletja Warren Buffett je po gospodarskem zlomu na veliko kupoval.  

  1.     Karkoli se zgodi – bodite pripravljeni

“Priložnosti so kot avtobusi, ko eden odpelje, je naslednji že na poti”

–        Richard Branson

Dobri investitorji vedo, da je zmeraj dovolj novih naložbenih priložnosti. 

Konstantno dopolnjujejo svoje znanje, da lahko zaznajo kazalce za dobre investicijske priložnosti. Na začetku pridobivajo izkušnje z manjšimi investicijami, da so lahko kasneje pri večjih bolj odločni in samozavestni.

  1.     Predčasno spoznajte dobre priložnosti in ko opazite pravi trenutek, ne oklevajte vložiti denarja
 

Dobre naložbe so tiste, ki jih upravljajo ljudje s pravo mešanico izobrazbe, uspešnosti ter izkušenosti. Ko izkušeni investitorji zavohajo dobro naložbo, se ne bodo ubirali in bodo brez pomislekov zbrali in vložili potrebna sredstva.

Tisti, ki se ukvarjajo z nepremičninami, pogosto rečejo, da so trije ključi do uspeha: »lokacija, lokacija, lokacija.« V investiranju pa so trije ključi do uspeha: «ljudje, ljudje, ljudje.« Če je torej investitor pravilno opravil nalogo in pravilno prepoznal kazalce za dobro investicijo, mu ne bo težko vložiti denarja.

 

  1.     Kompromis med tveganjem in donosi

 

Velike naložbe ponujajo večje potencialne nagrade, a imajo zato tudi nekoliko večje tveganje. Izkušeni investitorji to spremenijo v njihovo korist, saj zmeraj iščejo najboljše razmerje med tveganjem in visokimi donosi. Prav tako se zavedajo, da se lahko naučijo veliko več od svojih napak kot pa od uspehov.

»V šoli vas imajo za pametne, če ne delaš napak. V poslu si pameten samo, če delaš napake in se iz njih učiš.”

        Robert Kiyosaki in Sharon Lechter

Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih. E-TITANEX OÜ ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

small_c_popup.png
75%
75%

Vpišite kam vam lahko pošljemo brezplačno eknjigo.

small_c_popup.png
75%